ESEMÉNYNAPTÁR

August 2020
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

szgyf_banner.jpg

A Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthona immár ötödik alkalommal szervezett fogyatékossággal élők részére országos társastánc fesztivált.

 A program növekvő népszerűségét bizonyítja, hogy eddig 13 megyéből 17 tánccsoport vett részt rendszeresen a fesztiválokon. 2018. szeptember 6-án ismét az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház színpadán mutatta be standard és latin-amerikai táncformációit a közel 120 táncos. A rendezvényt támogatta fővédnökként Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, jószolgálati nagykövetként Südi Iringó táncos, a zsűri elnökeként pedig Topolánszky Tamás, az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának vezetője.

 A rendezvény fővédnöke Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója hivatalos, budapesti elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, ám köszöntőjét felolvasták a rendezvény népes közönségének.

 A főigazgató köszöntőjét azzal kezdte, hogy: „Hagyományt teremteni is lehet, nem csak ápolni!” Az előzményekről kifejtette: 1986-ban Heves megyéből, az Andornaktályai Szociális Otthonból indult útjára a felnőtt korú értelmi fogyatékossággal élők művészeti tevékenységének mozgalma, amire ma is büszkék. Mint ahogy arra is, hogy az Andornaktályai Otthon jelenlegi vezetői és munkatársai 2014-ben kitalálták, meghirdették, előkészítették, megszervezték a fesztivált. Köszönetet mondott a szervezőknek és a támogatóknak, hogy a program mellé álltak, s hozzájárulnak ahhoz, hogy a színpadra lépés lehetőségét biztosítsák a jelenlévők számára. A táncosokról szólva arról szólt, tudja, hogy egész éven át tartó foglalkozások, próbák állnak a résztvevők mögött, a szakmai művészeti vezetők magas színvonalú munkával segítik őket. Levelében utalt arra is, hogy a fellépők egy része – köztük a házigazda andornaktályaiak is – változás előtt állnak: a nagy létszámú intézményből új építésű családias házakba költözhetnek hónapokon belül. Az új lakhatási forma olyan ellátást biztosít a fogyatékossággal élők számára, mely biztonságot, támaszt ad ahhoz, hogy életkoruknak, képességeiknek és egészségi állapotuknak megfelelő életet élhessenek. Módjuk lesz arra, hogy akár a saját szobájukban olyan zenét hallgassanak, amilyet éppen szeretnének, és akár táncra perdüljenek. „Táncolj szívből!  – ez az egyik tánccsoport neve. Ezt kívánom az összes fellépőnek és azt, hogy az élményekkel teli nap után jövőre is jöjjenek vissza Egerbe – zárult Benedek István Zsolt üdvözlő levele.

A köszöntőt követően Czibere Zsolt káplán mondott áldást, aki egyebek mellett a tánc, a harmónia, az öröm és az együttlét öröméről beszélt, mert mindezekre szüksége van a léleknek.

A fesztiválon idén is izgalmas és színvonalas produkciókat láthattak és hallhattak a jelenlévők, műfaji megkötés nélkül, szabadon választhattak műfajt a táncosok. Határokon, földrészeken, különböző népek kultúráin és táncain kívül a saját szívüket és ötleteiket is színpadra vitték, ám ezzel nem csupán magukat, de a közönséget is szórakoztatták. Sok produkción egyáltalán nem lehetett észrevenni, hogy fogyatékkal élők előadását nézi az ember, a felkészítők munkája révén olyan műsort láthattunk, amelyre szívesen váltottunk volna jegyet.

Térben, időben utazhattunk együtt a szereplőkkel, egy lírai orosz nyelvű dalra előadott produkció után azonnal Latin-Amerikában érezhettük magunkat, az elegáns keringők bálterme után máris a rock and roll hangos és felszabadult közegébe csöppenhettünk bele. Swing és bécsi keringő, tangó és disco tánc hullámzott az egri színpadon. Végül a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület Nemzeti Társastánc Társaság latin-amerikai mixének tapsolhatott a közönség. A zsürinek nem volt könnyű dolga a megannyi kiváló teljesítményt nyújtó csoportok értékelésekor.

Az SZGYF különdíját a Bercel – Harmóniumy Táncoló Talpak tánccsoport (Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény) kapta. Felkészítő: Déska Beatrix, Varga Edina.

Südi Iringó különdíja a Budapest Főváros XV. Ker. önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye  Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonába került. Felkészítő: Mikó Krisztina.

Topolánszky Tamás különdíja, az andornaktályai „Varázscipők” tánccsoport meghívása egy gálaműsorra a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói, valamint vendégszólisták közreműködésével.

Felkészítő: Láng Éva.

 Záró programként Eger egyik nevezetességét, a Minorita templomot is megtekintették a fesztivál résztvevői.